علت پیچ خوردگی تخمدان، نحوه درمان با لاپاراسکوپی




پیچ‌ خوردگی تخمدان به شرایطی گفته می‌شود که در آن تخمدان در اطراف لیگامن‌هایی که آن را نگه داشته‌اند، بپیچد.

پیچ‌ خوردگی تخمدان به شرایطی گفته می‌شود که در آن تخمدان در اطراف لیگامن‌هایی که آن را نگه داشته‌اند، بپیچد. این پیچ‌خوردگی می‌تواند باعث عدم رسیدن خون به تخمدان و لوله‌های فالوپ شود.
پیچ‌خوردگی تخمدان دارای علائم مختلفی از جمله درد شدید است، زیرا تخمدان دیگر به اندازه کافی خون دریافت نمی‌کند. اگر برای مدت طولانی به آن خون نرسد، ممکن است این بافت بمیرد.
پیچ‌خوردگی تخمدان معمولا برای یک تخمدان اتفاق می‌افتد که به آن ovarian torsion و یا adnexal torsion هم می‌گویند.

احتمال رخ‌دادن پیچ‌خوردگی تخمدان چقدر است؟
احتمال رخ‌دادن پیچ‌خوردگی تخمدان دقیقا معلوم نیست ولی به نظر پزشکان این یک اتفاق نادر است. زمانی که خانمی دارای کیست‌های تخمدان باشد، شانس پیچ‌خوردگی تخمدان در آن بیشتر است.

علائم پیچ‌خوردگی تخمدان چیست؟
پیچ‌خوردگی تخمدان می‌تواند باعث موارد زیر شود:
- درد ناگهانی و شدید در زیر شکم
- حالت تهوع
- استفراغ
- تب
- خونریزی غیرطبیعی
تشخیص دادن پیچ‌خوردگی تخمدان مشکل است زیرا علائم آن شبیه به علائم سنگ کلیه، آپاندیس، عفونت دستگاه ادراری، التهاب روده و معده و … می‌باشد.

دلایل ایجاد پیچ‌خوردگی تخمدان چیست؟
خانم‌هایی که بین سن ۲۰ تا ۴۰ سال را دارند، بیشتر احتمال دارد به پیچ‌خوردگی تخمدان دچار شوند. اگرچه که در همه سنین، از خردسالگی تا پس از یائسگی هم ممکن است اتفاق بیفتد.
در برخی مواقع، وجود کیست یا توده در تخمدان می‌تواند تخمدان را جابه‌جا کند. این وزن اضافه یا وجود توده (سرطان) در تخمدان می‌تواند باعث شود که تخمدان در اطراف لیگامان‌هایی که آن را نگه داشته‌اند، بپیچد.
یکی دیگر از دلایل رایج پیچ‌خوردگی تخمدان، لیگامانی است که اندازه آن از حد معمول بزرگتر است و تخمدان را به رحم متصل می‌کند. همچنین تکنولوژی‌هایی جدیدی که به تولیدمثل کمک می‌کنند همانند روش‌های ایجاد تخمک‌گذاری از دیگر عوامل افزایش احتمال پیچ‌خوردگی تخمدان است.
علاوه بر خانم‌هایی که باردار نیستند، خانم‌های باردار هم ممکن است به این عارضه دچار شوند. در اوایل دوره بارداری، خانم‌ها ممکن است به کیست‌های کورپوس لوتئوم دچار شوند که باعث ایجاد پیچ‌خوردگی تخمدان می‌شوند.
از دیگر دلایل این عارضه می‌توان به افزایش سطح هورمون در دوره بارداری اشاره کرد که باعث شل شدن بافت‌های بدن از جمله لیگامان‌هایی می‌شود که تخمدان‌ها را در محل خود نگه می‌دارند.

استفاده از روش لاپاراسکوپی جهت درمان پیچ‌خوردگی تخمدان
در صورتی که دچار پیچ‌خوردگی تخمدان هستید، ممکن است پزشک پیشنهاد کند که عمل جراحی انجام دهید. این عمل جراحی می‌تواند توسط لاپاراسکوپی انجام شود. این روش در محیط بیمارستان انجام می‌شود که ممکن است نیاز باشد یک روز در بیمارستان بستری شوید.
مراحل انجام عمل لاپارسکوپی به صورت زیر است:
- در ابتدا ماده بیهوشی به شما تزریق می‌شود تا حین عمل دردی را احساس نکنید.
- جراح شکاف‌های کوچکی را بر روی شکم شما ایجاد می‌کند تا به اندام‌های تناسلی شما دسترسی داشته باشد.
- سپس تیوپی که در انتهای آن چراغی متصل است (لاپاراسکوپ) را از طریق یکی از این شکاف‌ها به داخل بدن می‌فرستد. بدین وسیله جراح می‌تواند داخل بدن شما را مشاهده کند.
- جراح ابزارهای کوچک کمکی دیگری را جهت رفع پیچ‌خوردگی تخمدان، از طریق شکاف‌های ایجاد شده وارد بدن می‌کند.
- در حین عمل جراح ممکن است عامل ایجاد کننده پیچ‌خوردگی چون کیست‌ها را از بدن خارج کند.
- سپس جراح میزان جریان خون بازگشتی به تخمدان را بررسی می‌کند.
- در نهایت تمامی ابزارهایی که جهت عمل جراحی به داخل بدن وارد شده‌اند را خارج می‌کند.

عوارض پیچ‌خوردگی رحم
یکی از عوارض پیچ‌خوردگی تخمدان نکروزیس است. نکروزیس یعنی مرگ بافت تخمدان به دلیل عدم رسیدن خون به آن. در حین عمل جراحی، جراح ممکن است این بافت تخمدان مرده را از بدن خارج کند که می‌تواند باعث ناباروری شود. زیرا تخمدان‌ها وظیفه آزادسازی تخمک جهت باردارشدن را دارند. با این حال، اگر جراح بافت تخمدان مرده را از بدن خارج نکند، ممکن است فرد به عفونت‌های تخمدان دچار شود که می‌تواند باعث آبسه یا پریتونیت شود.
در نتیجه در صورتی که دچار پیچ‌خوردگی تخمدان هستید، ضروری است که اقدامات لازم را انجام دهید تا مطمئن شوید که بافت تخمدان‎ به درستی کار می‌کند و به اندازه کافی خون دریافت می‌کند.