شرایط نگهداری گیاه پدیلانتوس
به گزارش گروه اجتماعی یکتا پرس، گیاه پدیلانتوس (Devil’s backbone) از محبوبترین گیاهان موجود در بازار و از خانواده افوربیاسه (Euphorbiaceae) است. این گیاه زیبا بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری مکزیک و آمریکای مرکزی است و جالب است بدانید که به دلیل فرم زیگزاگ ساقه، نامهای دیگر گل پدیلانتوس، ستون فقرات شیطان و زیگزاگ است. پدیلانتوس در دو رنگ سبز و ابلق وجود دارد که با دریافت نور شدید رنگ برگها به قرمزی نیز میزند. ساقههای این گیاه فرم جالبی دارند و در محل رویش هر برگ به یمت آن کشیده شده اند و فرم زیگزاگی به خود گرفته اند. برگهای پدیلانتوس دمبرگ ندارند و مانند زاموفیلیا مستقیما به ساقه وصلند.
به دلیل ساقههای بلند و ایستاده، قرار دادن این گیاه در جلوی درب منزل و یا کنار ستون ها، گزینه بسیار مناسبی محسوب میشود. ارتفاع آن در خانه تا ۱ متر و در زادگاه خود تا ۳ متر افزایش مییابد. در صورت مناسب بودن تمامی شرایط، پدیلانتوس به گل مینشیند و گلهای ظریف و قرمز رنگ تولید میکند.
گیاه پدیلانتوس سمی نیست، اما شیرهای که در وسط ساقه آن تولید میشود، ممکن است در صورت تماس با دست، برای پوستهای حساس مضر باشد و ایجاد خارش کند. در اینصورت باید دستها را با ژل شست و شو و یا کرم دست و صورت و روغن زیتون تمیز کنید.
شرایط نگهداری گیاه پدیلانتوس
نور:
این گیاه به نور نسبتا زیادی نیاز دارد و باید در مکانی با نور مناسب قرار بگیرد. توجه داشته باشید که پدیلانتوس را در معرض آفتاب مستقیم خورشید قرار ندهید، زیرا سبب سوختگی نوک برگها و چروکیده شدن آنها میشود. بهترین مکان برای قرار گیری پدیلانتوس، پشت پنجره جنوبی و یا شرقی است تا نور مناسب برای رشد را دریافت کند. قرار گیری این گیاه در نور زیاد سبب کلفت شدن ساقه و متراکم شدن و گوشتی شدن برگها میشود و در صورتی که گیاه شما ابلق باشد، با دریافت نور زیاد حاشیه سبز رنگ برگها، صورتی میشود. نور بسیار کم نیز سبب ریزش برگهای سبز و زرد شدن برگهای زیرین میشود.
آبیاری:
پدیلانتوس نسبت به آبیاری حساس است و تنها زمانی اقدام به آبیاری مجدد کنید که خاک گیاه به عمق ۲ سانتی متری خشک شده باشد. در زمان آبیاری بهتر است به برگهای گیاه آب نپاشید و در فصول سرد آبیاری را کاهش دهید. آبیاری زیاد سبب پوسیدگی ریشه و ساقه و خشک شدن برگهای سبز میشود و خشکی کشیدن گیاه سبب خشک و چروکیده شدن برگها، نازک شدن ساقه و از بین رفتن گیاه میشود. در هر دو مشکل آبیاری کم یا زیاد ممکن است برگها جمع شوند و برای پیدا کردن علت، بهتر است به علائم دیگر و شرایط نگهداری گیاه رجوع کنید.
دما:
زادگاه پدیلانتوس مناطق گرمسیری است، اما این گیاه هوای خنک را بسیار دوست دارد. کاهش دما و نور زیاد سبب تغییر رنگ در برگها و صورتی شدن آنها میشود و همین امر زیبایی گیاه را چند برابر میکند. توجه داشته باشید که پدیلانتوس تحمل سرمای شدید را ندارد و در صورت یحبندانهای شدید باید آن را به داخل بیاورید و یا از پنجره دور کنید. در هوای بسیار گرم نیز بهتر است کمی پنجره را باز کنید تا هوای تازه را دریافت کند و ریشه از بین نرود.
رطوبت:
این گیاه به رطوبت حساسیت بالایی ندارد و در رطوبت معمولی اتاق نیز رشد میکند. اما پدیلانتوس نیز مانند تمامی گیاهان دوستدار رطوبت است و در صورت فراهم کردن رطوبت برای آن شاهد رشد بهتر و بیشتر آن خواهید بود.
کوددهی:
پدیلانتوس به کوددهی زیادی نیاز ندارد، اما میتوانید در فصول رشد یعنی بهار و تابستان، گیاه را ماهی یک مرتبه کود مخصوص گیاهان زینتی تقویت کنید.
تعویض گلدان:
بهتر است هر ۲ یا ۳ سال یکبار در صورت مشاهده بیرون زدن ریشه ها، گلدان را تعویض کنید. پدیلانتوس نیز مانند دیگر گیاهان در گلدان کوچکتر بهتر رشد میکند بنابراین از قرار دادن این گیاه در گلدان بزرگ خودداری کنید. گلدان بسیار بزرگ، علاوه بر متوقف کردن رشد گیاه، به ریشه نیز آسیب وارد میکند.
خاک:
یکی از مهمترین نکاتی که باید در ترکیب خاک پدیلانتوس رعایت کرد، سبک بودن و زهکشی خاک است. در صورتی که خاک این گیاه زهکشی خوبی نداشته باشد، آب اضافه از آن خارج نمیشود و ریشه غرقاب شده و میپوسد. خاک معمولی برای پدیلانتوس مناسب است، اما ترکیب خاک برگ، شن و ماسه نیز برای آن گزینه خوبی محسوب میشود.
گلدهی:
در فصل تابستان یا پاییز در انتهای ساقههای پدیلانتوس، گلهای کوچک و ظریف قرمز، صورتی یا زرد به صورت خوشهای شکوفا میشوند. این گلها تزیینی نیستند و تنها برای عمل گرده افشانی و تولید بذر استفاده میشوند.
هرس:
این گیاه رشد زیادی دارد و پس از مدتی به دلیل طویل شدن ساقه ها، زیبایی خود را از دست میدهد. برای زیباتر شدن گیاه و داشتن رشد بهتر هرس شاخهها و قلمه گیری از آنها ضروری میشود. بهتر است هرس ساقهها در زمستان و از شاخههای مسن شروع شود و حداکثر تا یک سوم طول آنها کوتاه شود.
مقالات دیگر: گل فروشی پونک