با وجود اینکه پزشکان ملزم به نصب کارت‌خوان شده‌اند، راه‌های دورزدن قانون را خوب می‌دانند و طی این چندسال که از اجباری‌شدن نصب کارت‌خوان می‌گذرد، همواره از زیربار پرداخت مالیات شانه خالی کرده‌اند.

به گزارش اصفهان زیبا؛ با وجود اینکه پزشکان ملزم به نصب کارت‌خوان شده‌اند، راه‌های دورزدن قانون را خوب می‌دانند و طی این چندسال که از اجباری‌شدن نصب کارت‌خوان می‌گذرد، همواره از زیربار پرداخت مالیات شانه خالی کرده‌اند.

هربار که اظهارنظری درباره پرداخت مالیات مطرح شده است، پزشکان همچنان بر مواضع خود پافشاری کرده‌اند. سال گذشته بود که مدیرکل پیشین امور مالیاتی استان اصفهان در نشست خبری‌اش اعلام کرد که «پزشک‌ها و وکلا موظف به استفاده از دستگاه پوز هستند.

مطالعه بیشتر:شیشه بری در مرزداران

افرادی از این قشر که از پوز استفاده نمی‌کنند، اگر با وجود اخطارهایی که دریافت می‌کنند، بازهم این رفتار را تکرار کنند، مطبشان بسته می‌شود.» با وجود این اخطارها هنوز هم شاهد فعالیت برخی پزشکان در اصفهان هستیم که وقتی به مطبشان مراجعه می‌شود، از زیر بار استفاده از کارت‌خوان شانه خالی می‌کنند.در طول این چندسال وعده‌ووعیدهایی از سوی متولیان کشور مطرح‌شد مبنی براینکه پزشکان متخلف در گام اول تذکر می‌گیرند و در گام بعدی، به‌طور حتم به دستگاه قضایی معرفی می‌شوند؛ بااین‌حال خط‌ونشان برای ملزم‌کردن آن‌ها به مالیات‌دهی به جایی نرسید و پزشکان طی این سال‌ها از راه‌های مختلف از زیر بار مالیات‌دهی شانه خالی کرده‌اند.

نداشتن دستگاه کارت‌خوان یا خرابی این دستگاه از شگردهای پزشکان است که منجر به نارضایتی بیماران و مراجعان می‌شود. بیمارانی که به مطب مراجعه می‌کنند به‌خاطر فراری‌بودن پزشکان از پرداخت مالیات ناچار می‌شوند با وجود مشکلات جسمی برای گرفتن پول نقد به عابربانک یا شعب بانکی مراجعه کنند. در مواقعی هم منشی مطب شماره کارت به بیماران اعلام می‌کند تا با استفاده از نرم‌افزارهای بانکی وجه موردنیاز را واریز کنند. در این بین، برخی بیمارانی که برای عمل جراحی به پزشکان مراجعه کرده‌اند، اعلام می‌کنند که پزشکان از آن‌ها درخواست سکه طلا کرده‌اند و تنها به این شرط حاضر به عمل جراحی شده‌اند.

 

آمارهای متولیان همچنان از بالابودن فرار مالیاتی پزشکان حکایت دارد. اواخر سال گذشته بود که سخن‌گوی سازمان امور مالیاتی به رسانه‌ها گفت: «سامانه گزارشگری مالیاتی یا سامانه سوت‌زنی ۷۵درصد تخلفات مالیاتی مربوط به پزشکان است که عدد قابل‌توجهی است.» مهدی موحدی بکنظر افزود: «متأسفانه ‌به‌رغم هشدارهای بسیار فرار مالیاتی پزشکان ادامه دارد و گزارش‌های آن توسط سامانه گزارشگری تخلفات یا سامانه سوت‌زنی به اطلاع سازمان امور مالیاتی می‌رسد که ۷۵درصد کل گزارش‌ها از تخلفات مربوط به پزشکان بوده است.»

حساب‌های پزشکان احصا می‌شود

برخی گزارش‌ها حاکی است برخی پزشکان که گردش‌های مالی کلان یا دستمزدهای نجومی دارند، با اسامی سایر اصناف (مثلا سوپرمارکت یا رستوران یا گاهی مشاغل معاف از مالیات مانند کتاب‌فروشی یا مشاغل مرتبط با بخش کشاورزی و دامداری) اقدام به تهیه دستگاه پوز کرده‌اند؛ همچنین برخی نیز شماره کارت بانکی با نام سایر اعضای خانواده یا حتی حساب اجاره‌ای (افراد غریبه از اعضای خانواده‌شان) تهیه می‌کنند.

سخن‌گوی سازمان تعزیرات حکومتی به‌تازگی اظهارنظرهایی درباره رسیدگی به راه‌های دورزدن پزشکان از پرداخت مالیات بیان کرده است. او در گفت‌وگویی در پاسخ به اینکه برخی از پزشکان به جای استفاده از کارت‌خوان از بیمار پول نقد را برای ویزیت دریافت می‌کنند تا مالیات ندهند، آیا تعزیرات به این موضوع ورود می‌کند، گفته است: «این موضوع جزو تخلفات تعزیراتی و در حیطه تعزیرات نیست؛ ولی از آنجایی که سازمان امور مالیاتی بخواهد میزان درآمد آن‌ها را لحاظ و مالیات اخذ کند، امکان صحت‌سنجی نیست که چه مقداری دریافت شده و ممکن است تخلفی در آن زمینه باشد و حتی می‌تواند مصداقی از برخی جرم‌هایی که  در قانون مجازات اسلامی گفته شده تلقی شود.»

این اظهارات حالا با واکنش رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پول‌شویی سازمان امور مالیاتی کشور همراه شده و مستوفی در این باره گفته است: «اگر به این نتیجه رسیده شود که این وجوه وقتی نقد دریافت می‌شود مازاد بر حق‌الزحمه است، قطعا پیگیری تعزیراتی خواهد داشت؛ اما در نظام مالیاتی با توجه به پیاده‌سازی سامانه مؤدیان و قانون پایانه‌های فروشگاهی از ابتدای سال ۱۴۰۲ پزشکان مکلف به استفاده از دستگاه کارت‌خوان شده‌اند و تخلف از این حکم قانونی، با اینکه ممکن است تخلف تعزیراتی نباشد، تخلف از قانون محسوب می‌شود.»

او اعلام کرده است: «سازمان امور مالیاتی مکلف است به مراجع مربوط اعلام کند و سازمان نظام پزشکی موظف است بعد از پیگیری‌ها، اگر تخلف آن پزشکان حل نشد، به مراجع قضایی اعلام کند.» مستوفی خاطرنشان کرده است: «از مجموع ۴۲هزار گزارشی که در سامانه سوت‌زنی سازمان امور مالیاتی از طریق مردم دریافت کردیم، ۷۵درصد گزارش‌ها درباره تخلفات پزشکان بوده است.»

 

رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پول‌شویی سازمان امور مالیاتی افزوده است: «مراتب به سازمان نظام پزشکی اعلام شد و در چهار گزارش فصلی طبق تکلیفی که سازمان امور مالیاتی داشت، مراتب به مراجع نظارتی در مجلس شورای اسلامی ابلاغ شد و سازمان امور مالیاتی تکلیف خود را در ارائه گزارش و پیگیری در اجرای ماده ۲۷۴ قانون مالیات‌های مستقیم به انجام رسانده است.»

به گفته این مقام مسئول مالیاتی پزشکانی که از دستگاه کارت‌خوان استفاده نمی‌کنند، با شناسایی حساب‌های شخصی یا حساب‌های بستگانشان که از آن طریق پول دریافت می‌کنند، درآمدهایشان را احصا می‌کنیم و نسبت به درآمدهای احصاشده مطالبه مالیات خواهیم کرد.